RAPORT-JKA Gasshuku Kunio Kobayashi Sensei 7 dan JKA-22-25 Noiembrie 2018-Timisoara&Sannicolau Mare

3rd JKA Gasshuku Timisoara&Sannicolau Mare-Romania

22-25 Noiembrie 2018

Acest al treilea JKA Gasshuku organizat de JKA WF Romania Asociatia Nationala de Karate, l-a avut ca invitat pe un instructor de inalt nivel din JKA Hombu Dojo, Sensei Kunio Kobayshi 7 dan. Pentru noi a fost o mare onoare sa fim gazde si sa-i oferim ospitalitatea romaneasca.

Acest JKA Gasshuku a debutat Joi 22 noiembrie la Sannicolau Mare cu grupele de copii incepatori 9-6 kyu. Au fost prezenti peste 100 de copii de la cele 12 cluburi ale asociatiei nationale. A fost un mare entuziasm, iar Sensei Kunio Kobayashi a stiut cum sa predea un karate atractiv, iar copiii au fost foarte foarte receptivi. Au fost exersate tehnici de baza, oi zuki,age uke,soto uke, gedan barai,uchi uke, mae geri,pozitiile zenkutsu dachi si kiba dachi,kata Taikyoku Shodan si Heian Shodan. Sensei Kobayashi a alternat diverse combinatii cu tehnici de baza si a creat diversitate in antrenamente.

Vineri 23 noiembrie,ziua a debutat cu antrenamentul pentru instructori si centuri negre. Au fost prezenti 30 de persoane din Romania, Germania(JKA Shotokan Kyokai Lollar-15 persoane,JKA Berlin-3 persoane),Rusia(1 persoane), Slovenia(4 persoane) si Elvetia(1 persoana). A fost un antrenament de pregatire pentru kumite. Sensei Kobayashi a pus un accent deosebit pe exerciti si tehnici de dezvoltare a muschilor picioarelor si mobilitatea soldurilor, pe dezvoltarea unor pozitii puternice. Sensei Kobayashi a insistat mult pe transferul centrului de greutate,dinamica si explozia in tehnica. Am trecut prin choku zuki,kizami zuki,uraken uchi,gyaku zuki,mae geri,mawashi geri,in kiba dachi si zenkutsu dachi. De asemenea viteza de miscare a picioarelor,modificarea distantei de atac si aparare,relaxarea umerilor si a bratelor.Toate acestea aplicate in kihon ippon kumite si jiyu ippon kumite. Acesta a fost un antrenament foarte concentrat si de mare valoare.

Vineri 23 noiembrie , dupa amiaza, am inceput cu antrenamentul pentru copii incepatori 9-6 kyu cu elemente de kihon,kokutsu dachi, shuto uke, si kata Heian Shodan. Am continuat cu grupa 5 kyu-dan, cu un antrenament intens de kihon,kihon ippon ippon kumite si kata Heian Godan.

Sambata 24 noiembrie,dimineata doua grupe 5-2 kyu si 1 kyu-dan, am trecut prin Heian Yondan kata, detalii tehnice si aplicatii, principii de miscare si pozitionare, apoi kata Jitte, la fel cu aplicatii, detalii tehnice si principii.

Sambata dupa amiaza,din nou grupele de avansati, am lucrat Tekki Shodan, standardizare,principii si aplicatii,mult kiba dachi si control al greutatii. Am continuat cu antrenamentul de pregatire pentru kumite,kiri kaeshi, kihon ippon kumite si jiyu ippon kumite cu oi zuki,gyaku zuki,mae geri,mawashi geri,age uke,soto uke,gedan barai.

Duminica 25 noiembrie,dimineata, antrenament cu echipa de avansati 5 kyu-dan, un antrenament special, kime waza. Am trecut prin zuki waza,uke waza,uchi waza,geri waza toate intr-o foarte interesanta organizare de renzoku waza. Din nou a fost un antrenament deosebit, marca Kobayashi Sensei.

Ziua de duminica s-a incheiat cu testele pentru dan si gradele pentru arbitru,instructor si examinator. Asociatia noastra JKA WF Romania, a avut promovari la gradul de Shodan pe Bihari Razvan, la Nidan pe Andra Purza si Denisa Tohanean, la Sandan pe Alin Voicau si la Yondan pe Paul Bertea. Am avut de asemenea promovari la gradele de Instructor si Arbitru categoria D,pe Raoul Florea, Teodor Dolinschi,Doru Burdan si Alin Voicau. Din Germania a fost promovat Thomas Frommer la categoria C Instructor si Arbitru,si D Examinator.

Au fost prezenti la acest Gasshuku peste 100 de copii cu grad 9-6 kyu si aproximativ 100 de avansati cu grad 5 kyu-dan.

Zoltan Nagy

Chairman JKA WF Romania